HighZense Yoga in Heemskerk - blog over mijn ervaringen met yoga

Blog over mijn ervaringen met yoga in Heemskerk

Maart 2022
Januari 2022

Op het matje.

Vanochtend stond ik als yogadocent op de mat en ik had tijdens deze les een vraag als thema. Eigenlijk best wel een bijzondere vraag. Ik ben vorige week geïnterviewd door het Yogamagazine "Yoga Internationaal" waarin men onder andere de vraag stelde: "ben je een "yoga pusher"? Nu hoor ik je denken, wat is in godsnaam een yoga pusher? Ik had van deze term ook nog nooit gehoord en ik heb er naar gegoogeld. Wat blijkt, er zijn dus twee type yogi's. Een Pusher is dus iemand die lichamelijke feedback negeert om een ​​einddoel in de pose te bereiken. In de geest van de pusher is het uiterlijk van de pose het belangrijkst - een pose moet ten koste van alles worden bereikt en lichamelijke sensaties zijn slechts een ergernis voor het bereiken van de perfecte pose, zodat ze er voorbij de natuurlijke stop van het lichaam "duwen".

Lees meer »

Gewaagde stap

Jeetje, terwijl andere yogascholen in deze tijd struggelen om overeind te blijven, loop ik zelf al een geruime tijd te struggelen met de gedachte om les te geven onder mijn eigen naam. En ja, dat deed ik natuurlijk zo af en toe en huurde ik zo af en toe studio tijd bij Boerderij landzicht of gaf ik les in de duinen. Dat zo af en toe studio tijd te huren voelde voor mij heel veilig aan. Niet de risico's van een lockdown en niet de risico's die bij het ondernemen horen. Want een studio definitief huren, ja, die huur he?, die gaat toch echt door in een lockdown. Maar inmiddels mogen de yogascholen na de laatste lockdown weer live lesgeven en ben ik als docent net aan de dans van online lesgeven ontsprongen. Nog voordat de laatste lockdown tijdens de jaarwisseling inging, was ik al bezig om een vast lesuur voor mezelf te creëren, Maar er was altijd dat stemmetje die mij vertelde dat het nog niet de juiste tijd en plaats was. Maar inmiddels heb ik nu een fijne plek voor mezelf gevonden die bij mij past, die mij de mogelijkheden biedt om veilig les te kunnen geven, om veilig te kunnen ondernemen en zonder niet al te veel risico te kunnen groeien. Maar toch voelt het juist in deze tijd aan als een gewaagde stap. Op woensdag 9 februari start ik met lesgeven onder mijn eigen naam, op een vast tijdstip en elke woensdag avond op de mooie en vooral stille locatie van Buurtcentrum d Evelaer in Heemskerk. Hoe tof is dat?!

Lees meer »
December 2021

Uit mijn comfortzone

Ja, het gebeurd me soms nog wel eens, dat ik toch nog zo af en toe een uitstapje buiten mijn comfortzone maak. Zo ook deze week toen ik gevraagd werd om in te vallen voor een Mindfullnes Stress Relief les. Nu is het wel zo dat mijn leven is ingericht op de Pippi Langkous instelling. De instelling die zegt dat ik het nog nooit gedaan heb, maar waarbij ik wel denk dat ik het kan. En heel soms voel ik mij dan net Yess Man van de gelijknamige film met Jim Carrey. Dus, je raad het al, ik zei dus volmondig ja op het invallen van een les die ik nog nooit gedaan heb. Maar hoe voelt dat dan? Nou.....2 jaar geleden had ik niet geloofd daar waar ik nu sta. De kansen die ik nu krijg en op mijn pad komen, daar had ik 2 jaar geleden niet voor open gestaan. De angst om te falen, het gevoel van moeten presteren hadden me destijds parten gespeeld. Maar ik voel me nu echt anders. Ik voel me zelfverzekerder waardoor ik ook minder beren op mijn weg zie, maar waardoor ik ook meer open sta voor wat er op mijn pad komt. Maar ook omdat ik het zo ontzettend tof vind om een extra les te mogen geven. De afgelopen week had ik de les in mijn hoofd zitten en hoe ik er vorm aan wilde geven. Maar soms lopen de dingen heel anders dan dat je het bedacht hebt. Zo ook vandaag toen ik mijn eigen les ging doen. Wat ik in mijn hoofd bedacht had, het correspondeerde niet met mijn lichaam. Mijn lichaam sprak duidelijk een andere taal dan wat ik in mijn hoofd bedacht had. Dus wat begon als een voorbereiding op een les, eindigde voor mij als een practice voor mezelf. En heb ik de les aangepast aan het moment, wat ik in dat moment voelde, waar mijn lichaam naar toe wilde bewegen. Misschien wel een beweging buiten mijn comfortzone.

Lees meer »
November 2021

Nieuwe (gast) blog

Zo toff❤️. De afgelopen maand had ik de eer om een gastblog te mogen schrijven voor Anahatayogi, het yogabedrijf van mijn lieve yogavriendin en collega docente Annemarie Borgers. Ik ken Anne uit de tijd dat zij de Yin Yogaopleiding deed en ik bij haar yogalessen volgde. Nu 2 jaar later heb ik zelf de opleiding gedaan. En ondanks dat we elk ons eigen pad ingeslagen zijn, hebben we ook zoveel met elkaar gemeen en blijven onze paden elkaar kruisen. In deze blog schrijf ik over de seizoenen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde en welke invloeden de seizoenen op mij hebben als HSP (Hoog Sensitief Persoon). De blog kun je via onderstaande link lezen: https://www.reikibeverwijk.nl/blog.html#hsp-en-seizoenen

Lees meer »
Oktober 2021

Bewustwording

Tijdens de yoga hebben we het vaak over in het hier en nu zijn. Niet te leven in het verleden of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Allemaal dingen die maken dat je in het hoofd gaat zitten en waar je een onrustige mind van krijgt. In je yogafilosofie noemt met dat ook wel Vrittis. Want ja, dat is wat wij eigenlijk met yoga proberen te bereiken, het kalmeren van de onrustige geest. Maar deze week werd ik mij bewust dat ik met zoveel dingen in het hier en nu bezig ben, dat ik nog wel eens vergeet om achterom te kijken. Niet om in het verleden te leven, maar om de successen te herbeleven die mij zoveel energie geven. Het klinkt heel gek, maar als hooggevoelig mens, zijn de successen die ik bereikt heb voor mij de gewoonste zaak van de wereld. Maar ik realiseer mij dat de successen die heb het afgelopen jaar beleefd heb, dat ik daar hard voor gewerkt heb. Zo ook het afgelopen jaar. Het is een jaar geleden dat ik aan de yoga opleiding begonnen ben. Maar in dit afgelopen jaar is er ongelofelijk veel gebeurd en achter de schermen heb ik nog wat andere dingetjes lopen. 13 juni 2020 ben ik begonnen met lesgeven. Dat was 4 maanden voordat ik aan de opleiding begon. Hoewel ik in het begin heb gezegd dat ik mezelf niet als docent op de mat zag, deed ik dat wel. En daar ben ik best trots op. Zo ook onze allereerste dagretreat november vorig jaar. Als ik eraan terug denk voel ik de energie weer stromen die ik die dag ervaren had. En inmiddels heb ik ook mijn Yoga Nidra certificaat behaald. Afgelopen vrijdagmiddag had in samen met Annemarie van The Power Inside de zoveelste themaretreat. Ja, ik ben de tel een beetje kwijtgeraakt. Maar wat een fijne middag hebben we gehad. Zo'n mooie groep HSP's en zo'n fijne verbinding die er in de groep ontstond. Ik als docent voel dan een energie stromen en tijd neemt voor mij dan een hele ander vorm aan. Het zijn deze momenten die mij in mijn kracht zetten. 

Lees meer »

Verstilling

Terwijl ik in de afrondingsfase van de Yoga Nidra opleiding zit, besluit ik om even een ommetje te maken ik het duingebied. En tegelijkertijd word ik mij bewust en voel ik de transitie in mij van het element aarde naar metaal, van de nazomer naar de herfst. Daar waar ik de afgelopen zomer(ondanks het ontbreken van de zon) heel veel energie waarnam, voel ik nu toch echt een kanteling in mij van yang naar yin energie. De wens om te verstillen en om me even terug te trekken zoals vandaag in de natuur is dan ook heel aanwezig. En terwijl de herfst niet mijn favoriete seizoen is, kan ik mij er nu wel beter aan overgeven. En ondanks dat ik op dit moment best wel veel dingetjes heb lopen, kan ik er ook even afstand van nemen en het loslaten. Die zaadjes zijn immers gepland en kan ik het even van een afstand bekijken en doorvoelen wat het met mij doet. Om het zo weer in het voorjaar te laten bloeien en groeien. De vraag aan jou is, wat wil jij los laten deze herfst?

Lees meer »
September 2021

Flow

Terwijl ik de energie nog voel stromen van de Yogales bij Club Zand in Castricum aan Zee, dient de één na de andere golf van energie zich aan. Sinds ik de Yin Yogaopleiding heb afgerond ben ik in een soort van flow terecht gekomen waardoor ik de één na de andere stap maak. En ik kreeg een week geleden nog de vraag, hoe doe je dit alles naast je fulltime baan? Maar alles wat ik in dit moment ook doe, ik krijg er ontzettend veel energie voor terug. Dus dat is hoe ik dat doe naast een fulltime baan. Inmiddels ben ik met een nieuwe opleiding gestart, een 50 uurs Yoga Nidra opleiding welke een mooi vervolg is op Yin Yoga. En op de maandagavonden geef ik les bij Yoga bij de lichtplaats in Zaandam. Maar daarnaast zijn Annemarie  van Coachingspraktijk The Power Inside en ik ook op de achtergrond bezig met de 3-daagse HSP/Yogaretreat in Twente die volgend jaar herfst in de planning staat. Echt super gaaf en ik voel me zo anders dan een jaar terug. Zelfverzekerder, en daar waar eerst angst de boventoon voerde, is er nu plaats vrij gemaakt voor vrijheid, rust en focus. Maar ik voel ook dankbaarheid. Ik voel het in de kleinste dingetjes. En tegelijkertijd voel ik dat ik in dit moment precies op de juiste plek zit. In lijn met de Yama, Santosha. Als onderdeel van het 8-voudig pad, welke gaat over tevredenheid, maar ook over het vinden van kalmte in elke situatie die zich bij mij op dient. En dat is wel eens anders geweest. En er komt in dit moment heel veel op mijn pad. Een situatie waar ik mij een jaar geleden geen raad mee zou hebben geweten. Maar zoals ik al eerder vertelde, ben ik inmiddels in een andere flow terecht gekomen. Liefs en namasté,

Lees meer »
Augustus 2021

Alles van op z'n plek

Je hebt soms van die dagen dat er van alles op z'n plek valt. Zo ook vrijdag 13 augustus toen ik als yogadocent midden in de Themaretreat zat en ik me besefte dat ik 2 jaar geleden een stap heb gezet die mijn hele leven behoorlijk zou veranderen. Als je me toen had gezegd dat ik zelf in een yogastudio les zou gaan geven, dan had ik je voor gek verklaard. En het bijzondere is, dat de stap die ik 2 jaar geleden gezet heb, mijn eerste stap in Yogastudio bij de lichtplaats was, het mijn eerste kennismaking met Annemarie was. Ik had toen erg sterk het vermoeden dat ik hooggevoelig zou kunnen zijn. Maar ik was destijds ook bang dat ik mezelf ervan wilde overtuigen dat ik het was, dat ik het wilde zien. Maar een workshop Yin Yoga en HSP bij de lichtplaats bracht daar verandering in. Een workshop die toen al samen met Annemarie de Blois gegeven werd. Letterlijk alles viel op z'n plek en ik werd mij daarna steeds verder van mijn hooggevoeligheid bewust en bewust van wie ik werkelijk ben. Nu 2 jaar later weet ik, dit heeft zo moeten zijn. Dit is gewoon geen toeval en alles valt op z'n plek daar waar alles begon. Bij Yogastudio bij de lichtplaats, waar ik in oktober begin met les geven. Maar ook bij Annemarie van Coachingspraktijk The Power Inside, waar ik nu inmiddels ruim een jaar succesvol mee samenwerk. Beide geven mij de ruimte, het vertrouwen en de diepgang die maken wie ik nu ben. Mijn mooie zelf!

Lees meer »

Frequency Up

Terwijl ik het effect nog voel van het voorgaande yogaweekend waarin ik drie heerlijke dagen een yogaretreat in Twente heb mogen ervaren, kom ik steeds meer in een andere frequentie terecht die ik na de Yin Yogaopleiding niet echt voorzien heb. Na de opleiding heb ik zonder doel de draad opgepakt waar ik was gebleven. Maar bleef ik ook nog steeds mijn hart en vooral ook mijn gevoel volgen. Maar dat betekende ook dat ik lastige keuzes moest gaan maken. De keuze om de volgende stap te zetten was best een lastige, want het betekende dat ik het één en ander los moest laten en ik opnieuw over mijn faalangst heen moest zetten. En dat gaat me steeds beter af kan ik je zeggen. Maar op de plek waarin ik die stap inmiddels heb gezet, ben ik door prachtige mensen voor gevoel met open armen ontvangen en voel ik daar de juiste energie die bij mij past. Maar ook ruimte, vertrouwen, liefde, passie en verbinding. Stuk voor stuk kernwaarden die bij die van mezelf aansluiten. Drie jaar geleden zag ik mezelf niet als docent op de mat en al helemaal niet in een yogastudio. Maar mijn hart spreekt al heel lang een andere taal met mij. En het zal je niet ongemerkt gebleven zijn dat ik al af een toe les gaf bij Yogastudio bij de lichtplaats in Zaandam. Maar een wederzijds gevoel heeft ervoor gezorgd dat ik begin oktober vast op het lesrooster kom. Helemaal te gek en het voelt aan als een warm bad. Dus ja, mijn frequency is up!

Lees meer »

Wat zijn je plannen?

Nu ik de opleiding heb afgerond, krijg ik nog wel eens de vraag, wat zijn je plannen? Waar ga je lesgeven? Helemaal concreet heb ik dat nog niet helemaal. Maar wat zeker is, dat ik Yin Yogales blijf geven bij The Power Inside. Een superfijne samenwerking wat alles in gang gezet heeft voor mij. Maar afgelopen weekend had ik de kans om in een themamiddag op onderzoek te gaan naar wat vrijheid nu eigenlijk voor mij betekent. En in de eerste instantie hadden we het over vrijheid in het wel of niet nemen van een vaccinatie. En ik vertelde op mijn beurt dat de opleiding voor mij de weg van faalangst naar vrijheid heeft vrijgemaakt. En tegelijkertijd realiseer ik mij dat vrijheid ook het volgen van mijn hart en mijn gevoel betekent. De vrijheid om te doen wat goed voelt. De vrijheid om zonder verwachtingen mijn eigen pad te gaan volgen. Tja, en dat voelt eigenlijk best lekker. Zeker als je je mij een beetje kent, weet je dat ik nogal een controlfreak kan zijn. Maar in dit moment zit ik in een soort van flow waarin ik mezelf overgeef aan wat er op mijn pad komt of niet. En in de afgelopen weken zijn er hele mooie mensen op mijn pad gekomen, zoals bij Yoga bij de lichtplaats. Een plek die goed voelt voor mij. En ja, ik ga bij deze yogastudio lesgeven. Ik krijg daar de kans en de ruimte om klein en rustig te beginnen. In de eerste instantie begin ik met licht avonturen (workshops) en van daar uit gaan we kijken hoe alles loopt. Ik sta er heel luchtig en open in. En inmiddels val ik ook als invaldocent in. Ik ben blij dat ik ook deze stap weer gezet heb en voel ik dankbaarheid dat ik deze kans heb gekregen. En ja, het plan is om begin volgend jaar met een nieuwe (yoga)opleiding te gaan starten. Namasté en liefs, Marcel

Lees meer »
Juni 2021

Geslaagd!

Op zondag 13 juni 2021 ben ik voor de Yin Yogadocentenopleiding (RYT200) geslaagd. Jeetje, het is iets wat ik 6 jaar geleden totaal niet bedacht had. Sterker nog, ik zag mezelf 3 jaar geleden echt niet als docent op de mat, maar het universum had kennelijk al een route voor mij uitgestippeld. Het behalen van deze opleiding is als een soort van overwinning voor mij en het heeft voor mij ook de weg vrijgemaakt om de belemmerende gedachten die ik over mezelf had, achter mij te laten. De opleiding was voor mij een grote emotionele en mentale reis met ups en downs waarin mij een grote spiegel werd voorgehouden. Ik heb op een veilige manier mijn angst om te falen kunnen doorvoelen. En ja, ik kan je zeggen, ik heb het gevoeld. En niet zo'n kleine beetje ook. Maar tegelijker tijd voelde ik ook dat het de juiste keuze is geweest dat ik aan deze reis begonnen ben. Het heeft mij veel gebracht en ik heb er oprecht veel van geleerd. Maar nu ik het diploma in handen heb, heb ik niet het gevoel van, en nu? Maar ik ben wel ontzettend trots op mezelf dat ik dit behaald heb. Op de laatste dag van het examen hebben we gesproken  over het zwarte gat waarin we misschien na de opleiding in zouden kunnen belanden. Maar ik heb dat gevoel eerlijk gezegd niet. Ik weet al een tijdje waar ik naar toe wil en waar ik in dit moment sta. Ik ga verder met yogales blijven geven. En ja, ik ga ook verder met opleidingen volgen. Maar ik ga eerst even mijn rust nemen. Ik voel tot op het bot dat de opleiding in mijn systeem heel wat bewogen heeft en dat het zijn weg moet vinden. De laatste dag van de opleiding was een emotioneel afscheid, van die mooie yogazolder bij Yogadreams, van de teachers, de mooie groep mede studenten. Maar één ding weet ik zeker, deze reis is nog niet ten einde. Word vervolgt......

Lees meer »

HighZense Yoga in Heemskerk- Yoga blog over mijn ervaringen met yoga