HighZense Yoga - Yoga blog over mijn ervaringen met yoga

Blog over mijn ervaringen met yoga en Heemskerk

Januari 2021

Alweer een nieuwe les?

Terwijl de energie nog stroomt van de voorgaande yogales, kondig ik een Yin Yoga Nidrales aan op social media. En minuten erna verschijnt de eerste positieve reactie ”Alweer een nieuwe les?’ En ja, alweer een nieuwe les! Vele van jullie zullen wel denken, hoe doet ie dat? Waar vindt hij de tijd en de energie om naast de yogaopleiding nog eens wekelijks les te geven? En terwijl ik bezig ben met het voorbereiden van de aankomende Yin Yoga Nidrales die ik op 14 januari zal geven, realiseer ik mij, dat dit in eerste instantie ontstaat vanuit mijn passie en de liefde waarmee ik les geef. Daarnaast is het lesgeven en het voorbereiden ervan, voor mij een enorm (zelf)studiehulpmiddel gebleken. Het fijne aan het voorbereiden van lessen is, dat ik me inlees op de houdingen. De doelgebieden die bij de houdingen van toepassing zijn. Maar ook de meridianen en de bijbehorende elementen volgens de Chinese geneeskunde. De houdingen die daarbij horen. Maar ook welke houdingen je beter niet kunt doen als er mogelijk blessures zijn. Ik ga dan op onderzoek uit welke houdingen ik dan als alternatief gebruiken kan. Al deze onderwerpen komen allemaal aan bod tijdens de opleiding. Om maar even een idee te geven, alleen met de les voorbereiden op papier ben ik 8 uur mee bezig. Daarna nog eens 2 uur om de les zelf te doen, om te voelen of alles op elkaar aansluit. Of het goed voelt wat ik doe. Om zo nodig aanpassingen te doen. En de tijd en de energie? Die vind ik dus daarin. Studeren betekent voor mij dus gewoon “doen”!

Lees meer »
December 2020

Met liefde en zachtheid

In de dagen naar de kerst toe en inmiddels 3 opleidingsweekenden achter de rug, word het mij steeds duidelijker waar ik naar toe wil. De wijze waarop ik als docent les geef. De zachtheid waarmee ik les geef. De ruimte voor rust die ik in de les verwerk en de liefde waarmee ik les geef, heeft ook allemaal te maken met hoe ik Yin Yoga ervaar en voel als ik zelf een les volg. Dit wil ik graag op mijn manier overbrengen in een les. Dit is ook voor mij de reden waarom ik altijd een les van 90 minuten geef. Zo ruimte creërend voor mijn passie voor yoga. Ruimte om de les met zachtheid, rust en liefde te brengen. Zonder daarbij de gehele les aan één stuk vol te praten. Maar om ruimte te creëren voor stiltes. Om op deze manier de stilte in jezelf te vinden terwijl je in een houding kunt zijn. Te voelen in je lichaam wat er aanwezig is. Te luisteren wat jouw lichaam jou verteld. De aanwezigheid van je fysieke lichaam, emoties en gedachten. Om uiteindelijk in Savasana de totale ontspanning te vinden. En na de les is er tijd en ruimte voor verbinding. Ongeacht of ik les in de studio geef of online, Ik maak daar met liefde tijd voor. Fijn kerstfeest iedereen en een heel gelukkig en gezond nieuwjaar! Liefs, Marcel

Lees meer »

Mijn kernwaarden

Onlangs had ik tijdens de yogaopleiding de mogelijkheid om te onderzoeken welke kernwaarden voor mij belangrijk zijn en welke mij energetisch voeden. Ik kwam al snel tot de ontdekking dat dit de kernwaarden, ruimte, liefde, passie, gevoel en verbinding zijn. En terwijl ik deze kernwaarden voor mezelf helder kreeg, viel ook de samenwerking met Annemarie van The Power Inside op z'n plek. Een samenwerking waarbij alle van de 5 kernwaarden aanwezig zijn en maakt waarom deze samenwerking zo fijn en succesvol is. Dit werd mij 28 november nog duidelijker toen ik tijdens onze dagretreat vanuit die kernwaarden les ging geven en waar alles op zijn plek viel. Er ontstond een hele mooie energie in de ruimte waarin ik les gaf, maar ook bij mezelf. Er ontstond een mooie verbinding met de deelnemers, en ook met mezelf. Wetende dat ik met liefde les geef, maar ook op gevoel. De ruimte die daardoor ontstond voor mijn passie. Yoga❤️. Maar ook de ruimte in mijn hart, ruimte voor mijn gevoel. Ik had tijdens de dagretreat voor het eerst het gevoel dat ik zonder mijn faalangst les aan het geven was. Welke mij een bevrijdend gevoel gaf. Ruimte om mezelf te mogen zijn. Ruimte voor liefde, passie, gevoel en ruimte voor verbinding.

Lees meer »
Oktober 2020

Yin Yogadocenten Opleiding

Terwijl ik het eerste weekend van de Yin Yogadocenten-opleiding er op zitten, kijk ik terug op de laatste 5 maanden en denk ik, wtf is hier gebeurd? Ik hoor het mezelf nog zo zeggen, nee hoor ik zie mezelf niet op de docentenmat, ik zie mezelf niet les geven.

Lees meer »

Een dag en verstilling, loslaten en inspiratie.

Vandaag was na een heftige en emotionele periode van afscheid nemen, even een moment van verstilling en loslaten, maar ook van inspiratie. Net als de herfst waarin de natuur zich terug trekt, zich klaar maakt voor vernieuwing, de bomen verkleuren en hun bladeren loslaten, is voor mij de herfst een periode waarin ik het één en ander los moet laten.

Lees meer »
Augustus 2020

Nieuwe ontwikkelingen

Onlangs kwam ik op instagram een mooie tekst tegen van iemand die ik graag volg. De tekst” Zonder passie zullen jouw dromen niet gerealiseerd worden” las ik op het moment dat ik mij realiseerde dat ik mezelf een enorme geluksvogel mag prijzen gezien er mooie dingen gebeurd zijn de afgelopen maanden. Maar ook omdat er mooie nieuwe ontwikkelingen zijn. Op dit moment van schrijven ben ik samen met Annemarie de Blois van coachingpraktijk The Power Inside bezig met de ontwikkeling en planning van een HSP dagretreat ergens later dit jaar. Een dagretreat waarin wij hoogsensitieven met elkaar letterlijk terugtrekken en de rust hervinden in de natuur. De natuur waarin wij ons verbonden mee voelen en die zo belangrijk voor ons is. Het is iets wat mij vanuit mijn passie heel erg bezig houd en waar ik ontzettend naar uit kijk. Over dromen realiseren gesproken....

Lees meer »

Geen lesgeld

Ik krijg nog wel eens de vraag, waarom vraag jij geen geld voor de lessen die jij geeft? Ondanks dat ik yogales geef en al snel de indruk wek dat ik yogadocent ben, ben ik toch echt (nog) geen yogadocent. Ik geef les, maar ik ben wel in opleiding. Ik vindt het dan ook niet gepast om daar een geld bedrag tegenover te zetten. Ik wil absoluut niet zolang ik in opleiding ben dat ik les geef met een commerciële insteek. Zo ook de samenwerking met The Power Inside, welke voor mij een win win situatie is en waar ik zoveel voor terug krijg. Maar waar doe ik het dan wel voor? Ik ben in de eerste instantie gaan lesgeven om over mijn faalangst heen te stappen nog voor ik aan de opleiding begin. Wat ik wel ontvang na de les is de dankbaarheid van mijn yogi's en de energie die ik na de les ervoor terug krijg. Het voorbereiden van een les is ontzettend leuk en les geven is ontzettend dankbaar. . Vooral na het zien van die ontspannen blije gezichten na de les. Daarnaast krijg ik ontzettend veel feedback terug tijdens de les wat mij weer help om mezelf steeds weer te verbeteren. En daar doe ik het voor🙏🏻

Lees meer »

Nieuw lesmateriaal

De afgelopen maanden ben ik in een soort van stroomversnelling beland waarin alles op zijn plek viel. Zo ook de samenwerking met Coachingpraktijk The Power Inside, maar ook de Yin Yoga Docentenopleiding die ik in oktober ga starten. Maar vanwege de yogalessen die ik vanaf juni geef en de opleiding in het vooruitzicht, kwam ik er al snel achter dat ik lesmateriaal (bolsters, kussens en blokken) nodig had. Ik vond het dan ook een dingetje om lessen voor te bereiden op basis van het ontbreken van ondersteunings -materiaal. En ja, je kunt een hoop opvangen door een dekentje op te rollen, maar dan heb je nog geen stevige bolster. Het beperkte mij dus tijdens het lesgeven. En ook met het vooruitzicht dat ik ook iets met Restorative Yoga wil gaan doen, heb ik er uiteindelijk voor gekozen om te investeren. Op basis van de hoeveelheid yogi's die ik in de les kan hebben heb ik voor 8 yogi's,  bolsters, meditatiekussentjes, blokken en een bolderkar ingekocht. 

Lees meer »
Juni 2020

Terugblik en reflectie

De afgelopen maand was een maand van beslissingen nemen en mijn hart volgen. Maar was ook een periode waarin alles op z'n plek viel. De beslissing waarin ik bewust en met mijn hart, uiteindelijk voor de Yin-Yogadocenten opleiding heb gekozen. Een juiste keuze die mij duidelijk werd op het moment dat ik met de voorbereidingen van een yogales bezig was. Maar ook door de basis intentie waarom ik zelf yoga ben gaan volgen als hoogsensitief persoon. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik mij aangemeld heb voor de Yin-Yogadocenten opleiding. En tegelijker tijd is één en ander ook in een stroomversnelling gekomen. Iets wat ik totaal niet aan zag komen en anderen om mij heen ook niet. Een ontzettend mooie samenwerking met Coachingpraktijk The Power Inside. Wat voor mij een hele mooie kans is om mezelf te kunnen ontwikkelen, maar wat ook een mooi verlengstuk van de Yoga opleiding is die ik oktober dit jaar ga starten. Een samenwerking waar ik ontzettend blij van wordt, mede omdat ik coaching van hoogsensitieve mensen en yoga oprecht een mooie combinatie vind. De afgelopen week werd het mij nog eens duidelijker na de eerste Yin-yogales die ik met een hele mooie groep mensen heb mogen delen. En ja, ik was best wel wat nerveus vooraf gaande aan de les. Het was ook niet niks wat ik daar gedaan heb. Behalve het les geven was het ook een moment van heel ver buiten mijn comfortzone stappen. Maar gaande weg dat de les vorderde voelde ik een rust over mij heen komen en voelde ik dat er ook een rust ontstond in de groep tijdens de les. Terugkijkend op de eerste les, voelde ik mezelf niet de teacher, maar de leerling. Ik heb ontzettend veel geleerd in die 75 minuten dat ik les gaf. Onder andere dat als  je de les nog zo goed voorbereid hebt, dat het anders loopt dan je dacht. Iedere leerling in de les was uniek en ieder zo met hun eigen verhaal tijdens de les. Inmiddels kijk ik alweer uit naar de volgende les. Deze staat geplant op 17 juli.

Lees meer »
Mei 2020

Volg je hart, het klopt altijd

De yoga docenten opleiding. Ik wist het zeker, ik wilde de Vinyasa docenten-opleiding gaan doen. Ik hield me er maanden mee bezig, Maar op de één of andere manier bleef er een achterdeurtje naar de Yin Yoga opleiding ook openstaan. Immers was mijn intentie bij mijn yogapad altijd de rust en mezelf hervinden en in de basis vond ik dit altijd in een Yin practice. En ja, Vinyasa-flow waar ik een ontzettende stroming van energie van kreeg, was en is toch ook iets wat mij erg trekt. Tja en dan komt er vanuit een onverwachte hoek de vraag of ik een yogales wil gaan geven. Gezien het thema van de les, was yin-yoga de juiste keuze. Tijdens de voorbereiding van de les voelde het ontzettend goed om juist met een Yin-les bezig te zijn. Alles begon naar mijn gevoel te stromen en besefte ik dat alles op zijn plek viel. Zo ook tijdens een try-out les. En het begon aan mij te knagen de afgelopen week dat ik voor een keuze stond. Een op eerste gezicht een lastige keuze. Tot het moment dat ik naar mijn intentie's terug keerde, de rust, mezelf hervinden en mezelf kunnen zijn.  Die bij mij altijd als basis diende tijdens de yoga, heeft mij er toe besloten om mijn gevoel, mijn hartewens te volgen. Terug te gaan naar de essentie waar alles voor mij begonnen is. Gisteravond heb ik mij aangemeld voor de 200hrs - Yin Yoga Docentenopleiding die op 23 oktober van start zal gaan. Dus..... Volg je hart, het klopt altijd!

Lees meer »

Voorbereiding Yin-yogales en coaching

Ik had voor deze zomer een paar yogalessen gepland staan. Maar dat leek in de eerste instantie door de corona-crises geen doorgang te kunnen vinden. Maar deze week lijkt alles op zijn plek te vallen en zijn er door mooie ontmoetingen en gesprekken hele mooie mogelijkheden ontstaan die ik niet nooit had kunnen dromen. Zo ben ik in contact gekomen met een hele lieve coach (Annemarie de Blois van The Power Inside) die een mooie praktijk runt waarbij zij hooggevoelige mensen begeleid en coacht. Maar ook zij doorgaat een lastige tijd nu we een 1.5 meter samenleving moeten creëren..  En zo staat er al een geruime tijd een Thema bijeenkomst "HSP en werk" in de planning die maar geen doorgang kan vinden. Dus is er besloten om als klein groepje de natuur in te gaan doen. En vanuit de opgerichte whatsapp groep kwam al snel de wens om daar een yogales aan vast te plakken. En al snel werd mijn naam genoemd. En ja, ik ben super enthousiast en ik heb er ontzettend veel zin in!. Voor mij een ongelofelijke kans om mijn dromen waar te kunnen maken. En, het geluk lacht ons toe gezien we vanaf 11 mei weer activiteiten zonder contact in de buitenlucht mogen doen. Dus.... ik ben de gehele dag op mijn yogazolder bezig geweest met het voorbereiden van een Yin-yogales. Een hele ochtend houdingen zoeken die passen bij het thema van de les en de coaching. En daadwerkelijk de les zelf doorvoelen of één en ander wel bij elkaar aansluit. De thema bijeenkomst in combinatie met de yogales staat gepland op vrijdag 12 juni. Misschien wil jij er ook wel bij zijn deze keer? Ben jij hooggevoelig en ervaar jij jouw hooggevoeligheid soms meer als een last dan een kwaliteit tijdens jouw werk? Tijdens de bijeenkomst krijg jij handvaten toegereikt waardoor jij jouw hooggevoeligheid weer als kracht gaat ervaren. Wellicht is deze coaching in combinatie met yoga wel iets voor jou. Kijk dan eens op de website van The Power Inside. Er is nog plek, maar voor max 6 personen. Zie ik je dan?

Lees meer »
April 2020

Mijn eigen privé Tempel

Het is zaterdag 25 april en zitten we temidden van de Coronacrisis die inmiddels zo'n anderhalve maand gaande is. Het einde daarvan is nog lang niet in zicht en inmiddels hebben vele yogascholen zich op fantastische wijze aangepast door online lessen aan te bieden. Maar ja, iedere plek in ons huis is zo'n beetje bezet en dan komt je er na langere tijd toch achter dat de huiskamer toch niet zo'n goede oplossing is. Althans niet voor de langere duur. Het is nu eenmaal even een dingetje om die qualitytime voor je zelf te reserveren als je de woonkamer ook met anderen moet delen. Maar na wikken en wegen, heb ik maar eens besloten om de zolder op te ruimen en mijn eigen plek te creëren, eindelijk mijn eigen tempel in huis. Een fijne plek om mezelf even af te schakelen. Maar dan is er nog de Yoga-opleiding die ik volgend jaar januari zou gaan starten. Alles is zo onzeker geworden en ondanks dat ik mij er al voor kan inschrijven, heb ik dat nog niet gedaan. Ik vraag mij af of de opleiding gezien de huidige maatregelen door kan gaan en zo ja, in welke hoedanigheid? Wel heb ik mij opnieuw weer ingeschreven voor de informatieavond opleidingen bij Yogadreams. Dit zal dan het kantelpunt worden in mijn besluitvorming of ik mij ga inschrijven voor deelname aan de opleiding. Tot die tijd, laat ik het even los. Ik wens dan ook iedereen en veilig thuis komen en vooral een goede gezondheid toe. Pas goed op jezelf en op anderen.

Lees meer »

HighZense Yoga - Yoga blog over mijn ervaringen met yoga