Atha Yoga Anushasanam

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 21:23

Atha Yoga Anushasanam, de eerste vers uit de sutra's van de Indiase filosoof Patanjali betekent "De yogapractice begint nu". Het woord atha vertaald zich naar het hier en nu. Het leert ons hoe belangrijk het is om niet stil te staan ​​bij het verleden en ons geen zorgen te maken over wat nog komen gaat. Het is een waarde die ons eraan herinnert hoe belangrijk het is om je volledig en zonder voorbehoud in het huidige moment te storten. Het vertelt ons om het moment te omarmen en er het beste van te maken. Zoals ik dus vaak in de les benoem, in het hier en nu zijn.

 

En ondanks dat ik hierin les geef, is het soms toch ook wel eens belangrijk om terug te kijken naar wat is geweest, te reflecteren. Soms vergeet ik nog wel eens om even achterom te kijken. Dat besef kwam deze week toen ik met mijn website bezig was en ik terugblikte in mijn agenda en alles wat ik afgelopen 3 jaar en ook deze week heb gedaan. Ik hoor het men nog roepen tijdens het afronden van mijn yogaopleiding, ga nu maar vlieguren maken.... Nou, dat heb ik deze week dus geweten! Deze week heb ik geen 2 lesuren gedraaid, maar heb ik 5x les gegeven. Naast een bijna fulltime baan was het deze week best wel even passen en meten en was ik naast het lesgeven ook met timemanagement bezig. Wel helemaal te gek natuurlijk. Ik vind het lesgeven echt nog steeds heel leuk.

 

En dan mijn agenda van de afgelopen 3 jaar. Soms vergeet ik wel eens wat ik allemaal gedaan en bereikt heb. Echt zo bijzonder om dat dan weer terug te zien. In mijn geval betekent terugkijken op wat was, ook tevredenheid. Want dat is wat ik dan voel, tevredenheid. Zonder meer te willen en maar ook zonder daarbij echt een doel te hebben en naar de toekomst te kijken. Bij alles wat ik de afgelopen jaren heb gedaan heb ik nooit echt een doel gehad, behalve dan mijn (faal)angst voor het spreken voor grote groepen te overwinnen. Kort na de opleiding hoorde ik mezelf nog zeggen dat ik geen les zou gaan geven. Maar mijn hart sprak een andere taal dan mijn hoofd en het resultaat is inmiddels wel duidelijk. Ook dat is waar Atha Yoga Anushasanam over gaat. Volg je hart, het klopt altijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.