Op het matje.

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 14:28

Vanochtend stond ik als yogadocent op de mat en ik had tijdens deze les een vraag als thema. Eigenlijk best wel een bijzondere vraag. Ik ben vorige week geïnterviewd door het Yogamagazine "Yoga Internationaal" waarin men onder andere de vraag stelde: "ben je een "yoga pusher"? Nu hoor ik je denken, wat is in godsnaam een yoga pusher? Ik had van deze term ook nog nooit gehoord en ik heb er naar gegoogeld. Wat blijkt, er zijn dus twee type yogi's. Een Pusher is dus iemand die lichamelijke feedback negeert om een ​​einddoel in de pose te bereiken. In de geest van de pusher is het uiterlijk van de pose het belangrijkst - een pose moet ten koste van alles worden bereikt en lichamelijke sensaties zijn slechts een ergernis voor het bereiken van de perfecte pose, zodat ze er voorbij de natuurlijke stop van het lichaam "duwen".

De andere yogi is dus wat men noemt een Sensualist. Dit zijn de yogi's die lichamelijke feedback niet negeren tijdens het beoefenen van yoga asana. Zij hebben misschien nog steeds een doel om dieper in een yogahouding te gaan, maar ze eren de sensaties van het lichaam. En respecteren ook wel de Yama Ahimsa. (geweldloosheid). Als er duidelijke signalen zijn om te stoppen, dan stoppen ze. Het lichaam is iets waar onze geest mee wil samenwerken om zo een ​​innerlijke schoonheid van het zelf te creëren.

Precies deze vraagstelling heb ik tijdens de les als thema behandeld, met Ahimsa als toevoeging. Om men bewust te maken wie zij zijn en welke keuzes zij maken tijdens een les en in het leven naast de mat. Om de deelnemers te gidsen in hun reis naar hun eigen binnenwereld. En dat de schoonheid van de houding niet van buiten is, maar van binnen. De houding te zijn in plaats van te doen.

En er ontstond een mooie energie tijdens de les en zag ik dat mensen meer bewust in de houdingen aanwezig waren. Ruimte vonden om zichzelf te mogen zijn en luisterden naar de taal die hun lichaam met hun sprak. Een dankbare les, ook voor mij als hun gids.

Liefs en Namasté,

Marcel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.