HSP en Yin Yoga

Gepubliceerd op 18 november 2022 om 10:25

Terwijl ik mij nog een beetje aan het voorbereiden ben voor een Restorative Yogales, ben ik mij bewust van mijn eigen hooggevoeligheid. Sinds 2016 beoefen ik yoga en sinds 2020 geef ik daarin ook zelf les. Mijn hooggevoeligheid is hier altijd mijn kracht geweest. Maar het zelf beoefenen van yoga is hier wel altijd een inspirerende kracht in geweest. En ik realiseer mij dan ook hoe belangrijk yoga voor HSP's is. Kenmerkend aan HSP's is dat onrust, faalangst en perfectionisme vaak hand in hand gaan en dat HSP's sneller overprikkeld raken. Ik weet dat nu van mezelf en weet ik inmiddels ook waar mijn grenzen liggen en wat ik nodig heb. Yoga is hierin voor mij een krachtige tool gebleken.

In een Japans onderzoek is gekeken dat yoga voor hoogsensitieve mensen een goede manier is om hun psychische klachten te verminderen. Hoogsensitieve mensen hebben vaker last van een depressie dan niet-hoogsensitieve mensen. Gezonde mentale rust vermindert de kans op een depressie of een burnout.

 

Het beoefenen van zowel yoga als meditatie heeft een kalmerend effect op ons zenuwstelsel en wordt hiermee ons parasympathische zenuwgestel geactiveerd. Hierdoor wordt dus die gezonde mentale rust gecreëerd. Yin Yoga maakt dat je van binnenuit verstilt en word je meer bewust van wat er van binnen allemaal afspeelt. Yin yoga geeft ruimte om te ontdekken en voelen wie je echt bent. Yin yoga is voor mij thuiskomen bij mezelf. En zo ontdekte ik hoe ik van mijn eigen hoogsensitiviteit mijn kracht kon maken en nu help ik anderen in datzelfde proces. Door mijn eigen ervaringen met Yin Yoga over te brengen in mijn eigen lesgeven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.